Školský "divoký západ"

06.03.2009 16:47

Dnes pochovávajú obete ďalšieho šialeného študenta - Tima Kretschmera, ktorý vystrieľal vyše stovku nábojov v škole v nemeckom Winnendene, spolková republika Baden-Wurttemberg. V tejto súvislosti vyšiel v českom časopise Instinkt článok zamýšlajúci sa nad zväčšujúcim sa násilím teenagerov. Z celého článku som vybral tie - pre mňa - najpodstatnejšie pasáže.
Plzeňsko 2005. Dva 17-tiletí studenti gymnázia nožem napadli a vážně zranili o rok staršího spolužáka. Podle jedné z vyšetřovacích verzí se útočníci inspirovali náboženskými rituály Vikungů. Surovou řež si natáčeli na video.
Mnohem otřesnější konec měla téhož roku krvavá událost v Šumperku. Třináctiletého školáka tam nožem zabil jeho nejlepší kamarád. Vylákal ho do kotelny nedaleko školní budovy, podřízl mu hrdlo a zasadil několik desítek bodných ran.
Berounsko, o rok později. Patnáctiletý žák základní školy využil chvíle, kdy se učitelka otočila ke třídě zády, polil spolužáka voňavkou a zapálil.
A další z případů: na odborném učilišti ve Svitavách žák 2. ročníku uprostřed vyučování napadl 60-tiletého pedagoga a osmnácti bodnými ranami nožem ho zabil. Důvod? Učitel jej o předcházející přestávce pokáral za to, že nezdraví.
Učitelé i dětší psychologové se shodují v názoru, že se české děti za posledních 15 - 20 let zásadně změnili. Nevinné klukoviny a naivní strkanice o barevné kuličky jsou v nenávratnu. Přibylo agrese, cílené šikany, sexuálního obtěžování. "Od roku 1989 prošla česká společnost nejen zásadní prměnou vztahů ekonomických, ale i mezilidských. To se nutně odráží i v tom, že děti mají mnohem menší respekt k autoritám. Získat si u téhle generace autoritu je mnohem těžší než dříve," potvrzuje posun v dětském chování ministr školství Ondřej Liška.
Příčiny změn chování dětí mohou bát různé a odborníci se (případ od případu) rozcházejí v pohledu na to, který z vlivu má na dětskou agresivitu nejzásadnější dopad. "Mnozí dávají za vinu rodičům , institucím, televizi nebo celkově kriminalitě. Někdy bývá zdůrazňována potřeba trestu a řádu, jindy potřeba lásky a vztahů," vysvětluje psychiatr a psychoterapeut Petr Pothe v odborném textu Kde se v dětech bere zločin. Specifickou roli sehrávají akční filmy a počítačové hry s fenoménem "nesmrtelných" bojovníků. Je potvrzeno, že zásoba neomezeného počtu herních životů a virtuální bezbolestné násilí dětem výrazně zkresluje reálný pohled na ubližování a smrt.
 

—————

Späť